Ιστορία

Στην περιοχή του Πλατανιά παρατηρούνται σήμερα ευρήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η περιοχή του Πλατανιά είναι υπό αραβική κυριαρχία. Η έντονη δράση των πειρατών στα κρητικά παράλια απομονώνει τους κατοίκους στην ακρόπολη, στον Άνω Πλατανιά. 

Ο Πλατανιάς αναφέρεται στις βενετσιάνικες απογραφές ως Platanea και Pirgo Platanea με 124 κατοίκους. Όπως προκύπτει την περίοδο αυτή οι παραπάνω ήταν δύο ξεχωριστοί οικισμοί. Η παραλία του Πλατανιά απασχολούσε έντονα τις βενετικές αρχές γιατί φοβόντουσαν την απόβαση των Τούρκων σε αυτό το σημείο. Για τον λόγο αυτό οχύρωσαν τα Θοδωρού για να εμποδίσουν τον εχθρό να αποβιβαστεί στην απέναντι παραλία του Πλατανιά.

Τα φρούρια στα Θοδωρού δέχτηκαν την πρώτη τους επίθεση τον Ιούνιο του 1645. Τότε ο διοικητής του φρουρίου, μη μπορώντας να αντέξει την πίεση των Τούρκων συγκέντρωσε τους 70 στρατιώτες του και, προσποιούμενοι ότι θέλουν να παραδοθούν, αυτοπυρπολήθηκαν μαζί με τους Τούρκους.

Σήμερα, στον Άνω Πλατανιά  σώζονται κτίρια από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας , όπως ένα τούρκικο παρατηρητήριο που είναι σκαμμένο μέσα σε βράχο και ένα μεγάλο κανόνι κρυμμένο μέσα σε λαξευμένη σπηλιά.

Ο Πλατανιάς  επίσης έχει μείνει ιστορικά γνωστός λόγω της Μάχης της Κρήτης στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και των σφοδρών μαχών που δόθηκαν για την υπεράσπιση του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Οι ηρωικές μάχες έχουν μείνει στην ιστορία και καταγράφονται στο Γερμανικό νεκροταφείο που βρίσκεται πίσω από τη Στρατιωτική Βάση του Μάλεμε, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Πλατανιά.

Επικοινωνία

CASA MARIA HOTEL APTS
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ

Ταχ. Κώδικας: 73014
28210 60742-3
28210 60744